Plain Modern Residence Austin – TX

  • ProjectPlain Modern Residence Austin - TX

  • ProductCorporate W20™

  • ArchitectTim Cuppet Architects

  • DateOctober 2012

  • ClientPrivate resident

  • ContractorGrand Openings Inc

After six years, two architects and the untimely death of the original interior designer, the owner approached us about finishing the job. Upon evaluation of the rigid functional and aesthetic requirements, a fresh start was recommended. 

Inspired by early Modernist and Bauhaus era architecture, the house is organized along an L-shaped window wall which offers each space a connection to a central courtyard. Simple, well crafted detailing is carefully edited so as not to compete with the texture and reflections of the true divided lite, Crittall steel windows. Operable units are employed sparingly and selected for locations with egress or ventilation requirements in an effort to control cost. 

Exaggerated overhangs help protect the transparent façade and provide continuous outdoor living space between interior and courtyard. The street facing courtyard and its adjacent interior are made private as the house is perched on a plinth above passersby. In an effort to control cost operable units were employed sparingly and selected for locations with egress or ventilation requirements.


This case study is based on architectural comment and submitted entry photography for recent entry in our Crittall Architectural Prize

More Case Studies